JOGSZABÁLYOK


Törvényi háttér

A halálesetekkel kapcsolatos törvényeket, jogszabályokat és a helyi temetőkről és a temetkezésről szoló rendeleteket lejjebb a linkre kattintva olvashatja vagy töltheti le.

Az özvegyi nyugdíj igényléséhez és a fel nem vett ellátás igényléséhez szükséges ürlapot le tudja tölteni a nyílra kattintva. 

Rendkívüli és természetes haláleset bekövetkeztekor, az ügyeletes orvos, rendőr, nem utasíthatja, befolyásolhatja a hozzátartozókat a temetkezési szolgáltató választásban,az elhunyt temetését, szállítását illetően. Ha ezt teszi törvényt sért(1999.éviXLIII.Törv)

Rendkívüli haláleset esetén, ha az orvos, rendőr,elrendeli a patológiára történő beszállítást, azt a szolgáltatónak a kórház illetve az azt elrendelő hatóság téríti meg. (43/1999.34§) 

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről részlet XII. Fejezet a halottakkal kapcsolatos rendelkezések

Nem hárítható tovább a hozzátartozókra, a beszállítás költsége! A temetési szolgáltatást nem köteles attól igényelni, aki az elhunyt elszállítását végezte (a jogosan felmerülő költségek rendezése után). Jogában áll más szolgáltatóval végeztetni a temetési szertartást. Esetleges kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

A Nemzeti Jogszabálytár Önkormányzati Rendeletei temetőkről és a temetkezésről Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A mellékletek több esetben tartalmazzák a temetőn belüli árakat is, amelyet az önkormányzati képviselőtestület határoz meg az adott településen:


Kérjük minden esetben ellenőrizze le a hatályos jogszabályokat. Ha nem tudja, kérje egy temetkezési vállalkozó segítségét, mivel a képviselőtestület határozata alapján ez bármikor változhat külön értesítés nélkül.