Közköltséges temetés

2020.12.12
KÖZKÖLTSÉGES TEMETÉS
Nagyon sok kérdést kapunk a közköltséges temetéssel kapcsolatban.
Kérdések:

  • Mikor kérhető közköltséges temetés?
  • Milyen díjakat lehet felszámolni?
  • Hol, kitől lehet igényelni?
A legfontosabb a temetkezéssel és temetőkkel kapcsolatos jogszabályt megismerni:
A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:


a) aki a temetést szerződésben vállalta;b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;c) * végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;d) * az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.
(2) * Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.


Ebből kifolyólag, ha az elhunyt temetését a hozzátartozók nem vállalják, nem teljesítik akkor az elhalálozás szerinti önkormányzat köteles gondoskodni közköltséges temetés formájában.


A temetésre szánt keretösszeget minden esetben az elhalálozás szerinti település önkormányzata határozza meg, amely Szabolcs Szatmár Bereg megyében 95.000-120.000,- Ft összegben van általában meghatározva. Ez településenként változó.

Továbbá fontos jogszabályi feltétel:


(2) * A közköltségen történő temetés esetén a temetésre kötelezett személyt a köztemetés helyéről és idejéről a temetést megrendelő önkormányzat jegyzője értesíti.


Fontos megemlíteni, hogy a hagyatéki eljárás folyamán a temetési költség jelentkezni fog, azaz le kell vonni a település önkormányzata felé a temetési összeget.

Bízunk benne, hogy teljeskörűen osszefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.


Amennyiben még felmerül kérdésük a témával kapcsoltban, bizalommal írják meg kommentben, e-mailben vagy messengeres üzenetben.
Köszönjük, ha megosztja és tájékoztatja a lakosságot!