MATESZSZ - szakmai konferencia

2019.05.28

A Hosszú és Tóth Temetkezés minden munkatársa nevében írhatjuk, hogy fontosnak tartjuk a folyamatos szakmai konferenciákon való részvételt.

A temetkezéssel kapcsolatos és hatályos törvények folyamatosan változnak, így kötelező lépést tartani a jogszabályi változásokkal.

Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete ennek érdekében (MATESZSZ) idén is megrendezte első szakmai konferenciáját Tapolcán, amelyen cégünk vezetője Tóth Tibor Zsolt is részt vett.

A konferenciákra az ország minden településéről érkeznek cégvezetők vagy irodai munkatársak, akik 25 éves vagy annál nagyobb szakmai tapasztalat után is folyamatosan képzik magukat, hogy a lehető legkevesebb utánajárással tudják megszervezni szeretett elhunytuk temetését a a gyászoló hozzátartozók.

A temetkezési szolgáltatás jogszabályai és hagyományai is folyamatosan változnak, ezért is nagyon fontos a szakmai felkészültség, hozzáértés és lelkiismeretes hozzáállás.

A szakmai előadások 2 napon zajlottak. A pénteki napon Dr. Horváth Zsuzsanna a MATESZSZ jogi képviselője tartott prezentációt az öröklés szabályainak, illetve a GDPR előírásainak változásairól.

A szombati napon Mórocz Tamás római katolikus plébános fejtette ki az egyház és a temetkezési hagyományok változásairól szóló tapasztalatait. Kötelezőnek érezte, hogy beszéljen a halálesetek köré bejutó korrupcióról, ami számára is etikátlan és mélyen elitélendő. Nagyon sok esetben a hozzátartozók hatalmas sebek közepette a legkönnyebben becsaphatók, ezáltal csak a temetés és a gyász elmúlása után derül ki, hogy sok esetben magasabb áron jutottak a szolgáltatásokhoz és kegyeleti kellékekhez, amelyet az élet legfájadalmasabb perceiben rájuk beszéltek. Arról nem is beszélve, ha nem kap megfelelően kiállított tételes számlát a közvetlen hozzátartozó akkor a hagyatéki tárgyaláson sok esetben probléma merül fel.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy Magyarországon is kezd nagyon magas érdeklődés mutatkozni a hamvasztásos (urnás) temetések iránt.

Ennek kapcsán tartotta meg előadását Dózsáné dr. Sasvári Ildikó Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkatársa az ÁNTSZ és a temetkezés kapcsolata címmel.

Sok esetben történt változás a boncolások mellőzésével összefüggő dokumentumok ügyintézésével kapcsolatban. A kormány és az ÁNTSZ részéről egy egységesített elektronikus rendszer van teszt üzemmódban, ami nagyon megkönnyítené a terheket és lerövidítené az okmányok ügyintézésének idejét. Ez esetben a hamvasztási folyamat nagyon rövid idő alatt valósulhatna meg, ami sok esetben a legfontosabb a gyászoló családtagok számára.

A szombati nap szakmai továbbképzését Novák Gergely Thanatoesztétika bemutatója zárta, amely már Magyarországon is keresett szolgáltatás a hozzátartozók részéről. A tanatoesztétika fogalma alatt egy olyan kezelést értünk, amelynek része a test fertőtlenítése és a testfelületen lévő káros mikroorganizmusok elpusztítása. Ez egyrészről védelmet jelent az elhunyt testével érintkező hozzátartozók részére, másrészről segíti az elhunyt természetes állapotának megőrzését.

A beavatkozással az elhunyt megfelelő, esztétikus állapotát próbálják megőrizni. Segíthet a beavatkozás egy szívroham okozta elszíneződés, vagy egy nyílt sérülés eltüntetésében is. 

Köszönjük Palkovics Katalin elnök asszonynak és a MATESZSZ elnökségi tagoknak, hogy a szakmai napok megszervezésével továbbra is segítik  a temetkezési hagyományok örzését.