Mi a kizárólagos üzemeltetés? Ki végezhet temetést?

2019.06.24

A temetkezési szolgáltatással kapcsolatban érkezett számos üzenet és kérdés felveti annak szükségességét, hogy összefoglalásra kerüljenek a legfontosabb tudnivalók, mert könnyen megtéveszthető, félrevezethető a lakosság, akár egy szórólappal is, amelyen szándékosan, jogszabályba ütköző módon feltüntetésre kerül pl. hogy a gyászoló család ajándékot is kaphat.

Törvénytelen szórólap, ami egyértelműsít és becsapja a lakosságot
Törvénytelen szórólap, ami egyértelműsít és becsapja a lakosságot

Különbséget kell tenni üzemeltető és kizárólagos üzemeltető között.

A feladatuk szinte hasonló, annyi az eltérés míg az üzemeltetőnél szabadon választható a temetőn belüli feladatokra a temetkezési vállalkozó, addig a kizárólagos üzemeltetőnél nem.

Ha nem megfelelő a tájékoztatás akkor nagyon sokakat meg lehet téveszteni (lásd fentebbi képen), ezért is nézzük meg külön külön, milyen szolgáltatásokat végezhet egyik és másik üzemeltető.

1. ha ÜZEMELTETŐ van a temetőn:

Elhalálozás esetén a gyászoló család bármely temetkezési vállalkozót megbízhatja az elhunyt elszállítássával a helyi temető hűtőjébe vagy a kórházba. Bármely temetkezési vállalkozó végezheti a temetési munkálatokat (sírásás, sírbaengedés, hantolás, ravatalozás,stb.).

Az üzemeltető feladata ebben az esetben:

 • folyamatos rendelkezésre állás révén a temető hűtőjének nyitása éjjel - nappal,
 • a ravatalozó nyitása-zárása, tisztántartása,
 • a temetőkönyv vezetése,
 • a ravatalozó technikai felszereltségének javítása, ellenőrzése,
 • az új sírhely kimérése, ellenőrzése,
 • a temetőszabályzat megírása, betartása, betarttatása,
 • a temetőtérkép folyamatos vezetése, újítása,
 • a temetőn belüli munkálatok ellenőrzése, engedélyezése,
 • szemét elszállítása,
 • stb.

Az önkormányzat vagy a temető tulajdonos ezért a munkálatokért éves díjat fizet az üzemeltetőnek. Természetesen az üzemeltető is lehet a kiválasztott vállalkozó, de ami fontos, nem kell kötelezően őt választani azért, mert a temető bejáratánál nagybetűvel ki van írva, hogy TEMETŐ ÜZEMELTETŐ.

2. ha KIZÁRÓLAGOS ÜZEMELTETŐ van a temetőn:

Elhalálozás esetén itt is bármely temetkezési vállalkozó megbízható a temetési szertartás szervezésével, ha nem szeretné a hozzátartozó a kizárólagos üzemeltetővel intézni a temetési feldatokat. Már az elhunyt elszállítását is bármely temetkezési vállalkozó végezheti. Megbízás révén mindent telefonon és emailben leszervez a választott temetkezési vállalkozó úgy, hogy egyszer sem kell találkozni a hozzátartozónak az üzemeltetővel. A gyászoló család a kiválasztott temetkezési vállalkozó kegyeleti bemutatótermében mindent ki tud választani, amelyet a temetés napján a cég kiszállít és átvételi elismervénnyel átadja és előkészíti a temetésre. A temetésen cégünk munkatársai végig ott vannak és segítő kezet nyújtanak a hozzátartozóknak, ha bármilyen kérdés vagy kérés még felmerülne.

Ami fontos, hogy a szolgáltatások közül:

 • az urnaelhelyezés,
 • sírásás,
 • sírbahelyezés,
 • visszahantolás feladatok ellátására a kizárólagos üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele KÖTELEZŐ. Az itt felsorolt szolgáltatások díjai maximum 50.000-60.000 forint értékűek. Ezért érdemes tájékozódni az üzemeltetők termékeinek és további szolgáltatásainak (szállítás, halottkezelés, ügyintézés,stb.) árairól, mert több, mint 100.000 forint is lehet a különbség a szolgáltatók között.

Ezen díjakat a kizárólagos üzemeltető honlapján fel kell, hogy tűntesse, irodájában jól látható helyen, kötelezően ki kell, hogy függessze. Honlappal kötelező rendelkeznie minden üzemeltetőnek az árak nyilvánossága miatt.

Aki mást mond Önöknek akár helyi szinten vagy egészségügyi intézményben attól óvakodjanak, mert biztosan érdeke származik belőle és drágább lesz a temetés, mint várták.

Ha bármilyen kérdésük van bizalommal keressék munkatársainat, amiben tudunk segítünk. Ne engedjék becsapni magukat a legfájdalmasabb időben.