Mikor van szükség a gyászfolyamat megsegítésére?

2019.02.15

Mikor tekinthetjük lezártnak a gyászt? Honnan tudhatjuk, hogy feldolgoztuk szerettünk elvesztését?


Minden ember másképp éli meg a gyász folyamatát. Ki hamarabb, ki később tudja lezárni a szerette elvesztésének gyászát. Ami fontos nem szabad sűrgetni. 

Nagyon fontos különbséget tenni normál gyász és a hosszaszan elhúzódó, komplikáltnak tekinthető gyászolási folyamat között. Ha évekig elhúzódik a gyászolás, vagy ellenkezőképp, az életben maradt nem éli át a gyásszal járó érzéseket, hanem tudatosan elnyomja ezeket. Esetenként (főleg váratlanul bekövetkező veszteség vagy gyermek halála esetén) szokatlanul intenzív érzelmi reakciók jelentkeznek, vagy testi betegségek, úgynevezett stressz betegségek alakulnak ki, mint például gyomor-nyombélfekély, kardiológiai betegségek, hormonális eredetű betegségek, illetve növekedhet a fogékonyság fertőző betegségekre. Ennek hátterében állhat depresszió, amelynek hatására az immunrendszer működése romlik. 

Pszichiátriai betegségek is megjelenhetnek, mint pl. depresszió, szorongásos betegségek (pl. pánikbetegség, fóbiák), hipochondria, szenvedélybetegségek (pl. alkohol- vagy drog függőség), stb.

Ha ezeket tapasztaljuk közvetlen közelünkben akkor mindeképp fel kell keresni egy szakembert, pszichológust, mert komoly, az egészségre káros hatása is lehet. 

A gyász feldolgozása nem azt jelenti, hogy elfelejtjük az elhunytat, hanem hogy idővel fájdalmas érzéseink intenzitása csökken és ismét az élők felé tudunk fordulni.
Az elhunytra gondolás már nem zaklatja fel annyira a gyászolót. A gyász esetén a hozzátartozók, barátok sokat segíthetnek. 
Ha mégis úgy érzi, hogy ez nem elegendő vagy épp nincs segítsége, önsegítő csoportok a támogatására lehetnek a gyász feldolgozásában.

Forrás: Pergel-Száraz Cintia 2017.05.09.: Gyász... avagy mi zajlik bennünk a veszteségélmény hatására?