Jeruzsálemben föld alatti temető épül

2019.03.09

Gigantikus temető épül Jeruzsálem alatt


Innovatív kezdeményezés kezdődött el Jeruzsálemben, ami óvja a zöldterületeket és kínál több 10.000 új sírhelyet. Nagyon kevés hely maradt Jeruzsálem legnagyobb temetőjében az elhunytak számára, így a város vezetői és a temetkezési szakembereknek más megoldáshoz kell folyamodniuk, hogy méltóképpen el tudják helyezni a holtestesteket.

A 200.000 fős temetkezési hellyel rendelkező Givat Saul temető a város északnyugati részén hatalmas területen terül el, hamarosan teljesen betelik. Az óriási méretű temetőben szinte már nincs is olyan hely, ahol ne faragott fejfákba, gyertyákba, vagy virágokba ütközne az ember.

A helyi temetkezési szakemberek első ízben egy lépcsőzetes módszerrel próbálkoztak helyet nyerni, így alakult ki egy háromszintes temetkezési terület, amely megnővelte a férőhelyek számát, de ez csak ideiglenes megoldásnak szémított, mivel már ez is teljesen betelt.


Földalatti sírok városa

Jeruzsálemben a helyi szakemberek a megoldásra jutottak, hogy a több helyért és férőhelyért mélyebbre kell ásni.
Nemrégiben megkezdődtek a temető alatti munkálatok, hogy körülbelül 45 méter mélyen hatalmas kamrákat ásva újabb területet alakítsanak ki, amely akár 22.000 elhunyt temetésére is elegendő temetési hely lenne.

Tekintsék meg az eddigi munkálatokat.


A helyiek földalatti sírok városaként emlegítik.

A barátaim csak plázának hívják, mert a terveken úgy néz ki, mint egy bevásárlóközpont. Gyönyörű sziklákkal lesz beborítva és természetesen rengeteg sírhely található majd benne

- nyilatkozta Arik Glazer a munkálatok egyik vezetője a CNN-nek.

Nem az első kezdeményezés a föld alatti katakombákba üreget vájó temetkezés. Rómában vagy Párizsban már évek óta használják a helyi temetkezési vállalkozók.
Ha Jeruzsálemben ténylegesen megépül a Földalatti sírok városa akkor a világon egyedülálló temetője lesz a 3 vallás fővárosának. Jeruzsálemben 50 millió dollár az összeberuházás mértéke, amely körülbelül 12 alagúttal épül meg.

A sírok különlegessége abban rejlik, hogy a bibliai időkhöz hasonlóan ténylegesen sziklasírokat alakítunk ki

- foglamazott Glazer a CNN-nek.


A megújult évszázados gyakorlat

A 21.százban az effajta temetkezési kultúra már ritka, mivel már nem helyeznek el holtesteket sziklába vájt üregekbe. Mondhatni, hogy egy évszázados temetkezési kultúrát akarnak újjáéleszteni a helyi szakemberek.

A projekt 2015-ben kezdődött el és a tervek szerint 2020-ban lesz készen.
A helyi lapok szerint már el is keltek az első helyek a temetőben.

A legfontosabb dolog az, hogy a kezdeményezés megfelel az ősi zsidó tradíciónak. Mindenkit el fogunk temetni, nem lesz probléma. Nekem 20-30 évre kellett megtalálnom a megoldást, az utódomnak még hosszabb távban kell majd gondolkoznia 

- fogalmazott Chananya Shachor, a Kehilat Jeruzsálemi Temetkezési Társaság vezetője.

Tekintsék meg a videóban a munkálatokat.

Forrás:atv.hu és CNN