Vidám temető - Szaplonca

2018.09.18

A szaploncai Vídám temető nem régiségéről híres. 

Az első rajzolt keresztek 1935-ben jelentek meg. Azokat Stan Ioan Pătraș készítette. Akkoriban még elég bizonytalan volt a történelmi helyzet. Észak Erdély magyar fennhatóság alá került és nem lehetett tudni meddig tart.
A román nyelvet nem használhatták a közigazgatásban és az iskolákban. Így Grigore Rițiu görög katolikus pap, és e mellett román és latin tanár, a román nyelve megtartása érdekében arra kérte a mestert, vastagítsa meg a keresztek lábát és írjon rá hosszabb román sírfeliratot.
A keresztek száma egyre nőtt mára már meghaladja a 800-at. A keresztek tölgyfából készülnek, az alapszínük a szaploncai kék, a sírfeliratok kézzel készülnek és a naiv festészeti stílusban készült jeleneteket a mindennapi falusi élet ihleti.
A kereszt egyik oldalán az elhalálozott életéről olvashatunk, míg a másikon a halálának okáról. 1977-ben Stan Ioan Pătraș mester meghalt. A vállalkozást a 9 éve mellette tanuló Dumitru Pop vette át. Ő vigyáz a Pătraș emlékházára is. A temetőben a görög-katolikusok temploma látható.

Alighanem egyedüálló ez a szaploncai kis temető, román nyelven íródott, eredeti, román nyelven humoros fejfáival. Lefordítva már sajnos nem jön át az eredeti nyelven pikáns humorral fűszerezett nyelvezet. Mára sajnos egyetlen magyar feliratot sem találunk a temetőben. A temető fejfáin humoros, rövid leírásban jellemzik az elhunytat. Az eredeti ötletgazda fafaragó mester sajnos már elhunyt, ám a munkát tanítványa tovább folytatja. A belépő 5 lei.